„Ochrona przyrody bez granic”
Pierwszy tydzień praktyk w ramach projektu Erasmus + za nami. Program zajęć obejmował głównie zagadnienia z hodowli lasu i ochrony lasu. Pierwszy dzień to zapoznanie się z obowiązującymi przepisami prawnymi, strukturą organizacyjną gospodarstwa, zakresem obowiązków oraz przepisami BHP i p.poż zakończone instruktażem stanowiskowym. Po zakończonych zajęciach był czas na zwiedzanie Sligo. Dwa kolejne dni spędziliśmy w Sligo Woodland School gdzie Mia, Trisha i Arlo czyli gospodarze tego terenu przeprowadzili z nami zajęcia terenowe z rozpoznawania szkodliwych i chronionych gatunków owadów i grzybów jak również określania objawów chorobowych w poszczególnych fazach rozwojowych drzewostanu.
Dokonaliśmy wspólnie inwentaryzacji zasobów przyrodniczych siedliska. W chwilach gdy padał deszcz (a było ich kilka 😆), pracowaliśmy nad planem zagospodarowania powierzchni gospodarstwa. Pomysły naszych uczniów bardzo spodobały się gospodarzom i zostały wprowadzone szybko do realizacji. Było to między innymi stworzenie kępy ekologicznej z gatunków owocowych, które mają służyć jako baza pokarmowa dla pszczół i zwierząt. Przed przystąpieniem do wykonywania zasadzeń odbyliśmy interesujące warsztaty ze szczepienia drzew które przeprowadził wykwalifikowany leśnik John Brimble.
Na zakończenie gospodarze przygotowali nam bardzo miłą niespodziankę, którą było ognisko z kiełbasą zwyczajną i ogórkami kiszonymi.
Czwartek i piątek to wizyta w Hoaker Community Farm gdzie odbyły się praktyki z hodowli lasu. Bardzo ciekawe warsztaty z gleboznawstwa przeprowadziła Dr Agnieszka Piwowarczyk ( po polsku 😁), gdzie młodzież zapoznała się ze strukturą glebową jak również mogła przeprowadzić doświadczenie polegające na badaniu odczynu gleby. W ramach zajęć praktycznych wykonywaliśmy prace szkółkarskie polegające na przygotowaniu
gleby pod sadzenie oraz wykonaliśmy wysiew nasion na wstępnie przygotowanych rabatach. Ciekawostką było wykorzystanie na gospodarstwie folii z mąki ziemniaczanej, która po roku ulegała rozkładowi.
Popołudnia spędzaliśmy z rodzinami irlandzkimi goszczącymi nas we własnych domach, poznając ich tradycje historię i zwyczaje. Był również czas na próbowanie lokalnych potraw (wygrał burger wołowy 😋). I już za nami połowa praktyk.
See You next week. 🍀